Doprava, zdravotní péče i školství na Zbraslavi

22.9.2022

/

Nezávislá Zbraslav

Nekomplikovaná doprava na a ze Zbraslavi

Zbraslav leží na krásném a rozmanitém místě. Na okraji velkoměsta, v přírodě, mezi řekami, na kopci i v nížině. Je různorodá i z mnoha jiných pohledů – rodinné domky, „bytovky“, ulice, zeleň, sportoviště, kanceláře, sklady, obchody… A stejně tak i my všichni, kdo na Zbraslavi bydlíme, máme své vlastní originální životy, potřeby, preference či návyky ve všem, co denně či občas děláme. A při tom se pořád někam přesouváme. Město budoucnosti motivuje k výběru co nejekologičtější formy mobility.

Často slýcháme, že jinak než restrikcemi „to nejde“. Proto ani na chvilku nezaparkujete u obchůdků na zbraslavské „páteři“, ulici Elišky Přemyslovny. Proto nám v ulicích blikají radary a na vozovce jsou položené montované příčné prahy. Na řadě míst jsou naopak široké vozovky a uzounké chodníky, kde nemůžete jít na procházku ani ve dvou a bojíte se poslat své děti projet se na koloběžce. Takto si ulice, veřejný prostor ani bezpečnou dopravu nepředstavujeme. Jsme si jisti, že přívětivá a moderní ulice motivuje k bezpečné jízdě i ty nejvášnivější závodníky. Víme, že bezpečná a nekomplikovaná doprava je krev každého moderního města, podnikání i života.

Proto považujeme za nutné vyjednat autobusovou linku, která přes Zbraslav propojí Dobříšsko s kolejovou dopravou na pravém břehu Vltavy. Stejně jako ze Zbraslavi, ani Středočeši nejezdí „do Prahy“ jen po levém břehu Vltavy. Určitě tím pomůžeme Strakonické i našim ulicím. 

Budeme podporovat a vyžadovat změnu koncepce budoucích úprav železniční trati ze Zbraslavi do centra Prahy tak, aby byl trvale zvýšen interval vlakových spojů na min. 15 minut. 

Mnoho je předurčeno pražským magistrátem i státem. V budoucnu nás čeká „státní“ rekonstrukce Strakonické od Cukráku po Pražský okruh, výstavba nové křižovatky a možná i rušení jiných křižovatek. Rozhodně musí přidat i pražský magistrát. Ulice, které u nás spravuje, nejsou vizitkou moderního velkoměsta, a tak je nutné daleko více tlačit na urychlenou rekonstrukci všech městských „tankodromů“, ulice Žabovřeská nesnese dalších odkladů. Vše budeme aktivně ovlivňovat tak, aby všechny změny napravily chyby minulé a umožnily zlepšení životního prostředí v blízkosti našich domovů.

Zatraktivníme možnosti pro cyklisty a pěší. Každý se musí pohodlně a svobodně dostat do svého cíle podle svých preferencí i dané životní situace. Upravíme ulice u našich škol, abychom se nemuseli bát o zdraví našich dětí a zároveň co nejméně obtěžovali obyvatele v okolí. Ulice, veřejný prostor, veřejná doprava, bezpečnost a parkování – provázaná a klíčová témata, kterými se musí mnohem více zabývat každé odpovědné vedení naší radnice.

Zdravotní péče na Zbraslavi

Zbraslav se stále rozrůstá. Počet obyvatel nejen s trvalým bydlištěm expanzivně roste. Jedním z úkolů obce by měla být podpora zdravotní péče pro občany. Ačkoliv zákon o obcích uvádí, že obec pečuje o potřeby svých občanů, a potřeba zdravotní péče jistě patří mezi základní potřeby každého občana, obce nemají povinnost tyto služby zajišťovat. 

To, zda obec zajistí nebo podpoří zdravotnické služby na svém území, je pouze na vůli představitelů obce a rozpočtových možnostech obce. A my bychom v budoucnu tuto vůli rádi měli. 

Na Zbraslavi je v současné době v provozu jedna poliklinika na horní Zbraslavi a druhá ve staré budově na ulici Žitavského. Současný stav lékařů v některých odbornostech, jako např. pediatrie, je nevyhovující. Občané Zbraslavi musí tak často dojíždět do okolních zdravotnických zařízení, což může činit některým potíže a je jedno, zda se jedná o maminky s dětmi nebo starší občany. Nová poliklinika, která vznikla v horní části Zbraslavi, nemůže pochopitelně díky velkému počtu občanů plně zajistit dostupnou péči pro všechny. Proto občané uvítali v roce 2021 privatizaci polikliniky v ulici Žitavského, která se začala plně modernizovat. Ta by ráda zajistila poskytování zdravotní péče od pediatrie až po péči paliativní. S tímto souvisí i sociální péče o seniory protože v praxi jsou často zdravotní problémy doprovázeny sociálními a naopak. Budeme se snažit ve větší míře podpořit domácí ošetřovatelskou péči.

Je toho mnoho, co je nutné ještě udělat, ale věříme, že pokud nastavíme smysluplný a fungující dialog mezi oběma stranami, pak naleznou Zbraslaváci v brzké době polikliniku, která bude občanům poskytovat dostupnou zdravotní péči v blízkosti domova.

Školství na Zbraslavi

Základní škola by měla být místem, kde se děti i učitelé cítí dobře a bezpečně, místem, které co možná nejlépe připraví děti na další studium a do života, místem, kde kvalitní, kvalifikovaní a aprobovaní učitelé umějí rozpoznat talenty a nadání jednotlivých dětí a patřičně je rozvíjejí. Současně i rodiče by měli jasně vědět, kam škola, kterou jejich děti navštěvují, směřuje, jaké jsou její hlavní priority a cíle.

Nekompetentní, bezprecedentní a opakované zásahy současného vedení obce do vnitřního chodu školy k dobrému klimatu a systematickému rozvoji školy vést nemůže. Vždyť jen výměna tří ředitelů během tří let ukazuje, jak nekoncepčně a chaoticky pracuje vedení obce a je zřejmé, že tyto kroky ke klidu ve škole a kvalitě vzdělávání nepřispívají.

Zřizovatel má vytvářet co nejlepší technické podmínky pro kvalitní výuku, rozhodně však nemá mluvit řediteli školy do organizace výuky, jak jsme toho mnohdy byli u současného vedení obce svědky.

Nezávislá Zbraslav založí vztah mezi školou a zřizovatelem na vzájemné důvěře a respektu. Zřizovatel a škola musí být partneři, vždyť oba mají společný cíl. Tím cílem je dobrá výchova a kvalitní vzdělávání našich dětí.







Další články

Vernisáž výstavy fotografií Povodeň Zbraslav 2002

V neděli 28.8. proběhla slavnostní vernisáž fotografií zachycující povodeň v roce 2002 na Zbraslavi.

Jak správně volit v komunálních volbách

Volby do zastupitelstev obcí se konají ve dvou dnech, v pátek 23. září 2022 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu 24. září 2022 od 8.00 hodin do 14.00 hodin.

Schválení rozpočtu Městské části na rok 2023

Ve středu 8. 2. 2023 Zastupitelstvo městské části Praha-Zbraslav během svého zasedání schválilo rozpočet Městské části na rok 2023 a střednědobý výhled rozpočtu do roku 2028.