Výstava Povodeň Zbraslav 2002

11.8.2022

/

Ke dvacetiletému výročí povodně v srpnu 2002 jsme připravili ve skromných podmínkách výstavu dobových fotografií, která je umístěna od 12. srpna podél protipovodňové zdi v ulici U Malé řeky. Při výběru fotografií nám přišlo zajímavé spojit reálné záběry s místem jejího umístění v plenéru podél protipovodňové zdi, která tuto část Zbraslavi ochránila při povodni v roce 2013.  

Formou časosběrné prezentace se proto věnujeme jen dolní Zbraslavi, především lokalitě ulice U Malé řeky. Na jedenácti panelech zachycujeme průběh povodně od okamžiku, kdy voda stoupá, přes kulminaci hladiny, následný pokles spojený s odhalením vzniklých škod a zahájením likvidačních prací. Pro doplnění a zajímavost jsme připojili i místní historické fotografie. 

Prezentovaný soubor fotografií přináší unikátní svědectví o povodni. Hodnota vystavených fotografii je v jejich autentičnosti, surovosti a nevyumělkovanosti. Nejde o dokonalé a dlouhé hodiny promýšlené a připravované kompozice. K vidění jsou záběry, které vznikaly ve chvatu a stresu. A v tom je jejich krása. 

Výstava se koná se souhlasem hlavního města Praha zastoupeného Technickou správou komunikací hl. m. Prahy. 

Výstava fotografií by měla být do konce září. 

Všichni zájemci jsou co nejsrdečněji zváni.  

Autoři výstavy Aleš Háněl a Filip Toušek 

Další články

Sklářská výtvarnice Vladimíra Tesařová

Na Zbraslavi žije mnoho známých i neznámých umělců ze všech oborů umění. Jednou z nich je i světoznámá sklářská výtvarnice a designérka paní Vladimíra Tesařová.

Rekonstrukce polikliniky Žitavského 497 („stará poliklinika")

Naše stará poliklinika v ulici Žitavského se konečně dočkala rekonstrukce. V roce 2021 došlo k privatizaci této polikliniky, která bude v brzké době plně modernizována.

Smlouva o koaliční spolupráci

Smlouva o koaliční spolupráci pro rozvoj MČ Praha – Zbraslav v letech 2022 - 2026