Sklářská výtvarnice Vladimíra Tesařová

3.1.2022

/

Nezávislá Zbraslav

Na Zbraslavi žije mnoho známých i neznámých umělců ze všech oborů umění. Jednou z nich je i světoznámá sklářská výtvarnice a designérka paní Vladimíra Tesařová.

Svůj život a práci rozdělila mezi Zbraslaví a Dobrou Vodou na Šumavě, kde našla asi před 20 lety svůj druhý domov a především umělecké zázemí. Ve svých dílech se nechává inspirovat přírodou, a jak sama přiznává, když něco tvoří, je jí v podstatě jedno, kde zrovna je. Na Šumavě, která ji učarovala a změnila její život a podle jejích slov má kouzlo v každém ročním období, vytváří plastiky zejména s duchovními a náboženskými náměty. Jak sama říká:

,,Tvorba pro kostely mě obohacuje. Jsem jen prostředníkem, řemeslníkem, který má za úkol oslovit diváky prostřednictvím díla, které vytvoří“

Její tvorbu ovlivnilo studium na Umělecko-průmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Již během studia vystavovala v Japonsku, USA, Itálii, Belgii a v Kanadě. Měla úspěch na EXPO Sevilla´92. Také vytvořila skleněné plastiky pro Komerční banku a Českou spořitelnu v  Praze.

Chcete-li charakterizovat Vladěnu, stačí říci slova sklo a svatý Vintíř. Prohlížíte-li si její skleněná díla, žasnete nad jejich krásou, jedinečností, ale také si položíte otázku, jak je možné, aby tato křehká žena vytvořila někdy tak obrovská a několikatunová díla s tak jemnými detaily. Je to taková „sklářská umělkyně – kouzelnice“. S manipulací se skleněnými objekty jí pomáhá manžel, ale někdy i synové.

Pro poutní kostel sv. Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic, který byl prázdný a zdevastovaný, se umělkyně rozhodla vytvořit přímo v domě, kde žije, originální skleněný oltář, který je podle odborníků naprostým světovým unikátem. Oltářní retabulum (oltářní nástavec, který stojí na oltářní desce) tvoří třídílný reliéf o hmotnosti 5 tun. Oltář má nazelenalou barvu, nasvícený se proměňuje dohněda, je na něm celkem 35 soch. Práce na něm trvala asi rok. Později v tomto kostele přibyla skleněná křížová cesta, socha sv. Vintíře v životní velikosti, menza (stůj Páně), ambon (řečnická tribuna) a také betlém vážící 2 tuny. Nejnovější ozdobou kostela je od umělkyně socha Panny Marie (2021). 

Další skleněný oltář se nachází například v kapli Panny Marie Bolestné ve Vatěticích, ale i jinde a i za hranicemi. Největší basreliéf v Čechách - oltář  Nanebevzetí Panny Marie je možno shlédnout v Domažlicích. Skleněná socha Ježíše Krista, korunovaného ostnatým drátem z někdejší železné opony, zdobí kapli na Hůrce u Hartmanic. S láskou k šumavským poutním místům Vladěna vytvořila skleněnou plastiku rukou pro zázračný pramen v Hauswaldské kapli u Srní. Už výběrem materiálu její díla navazují na šumavské sklářské tradice. 

Další světový unikát je k vidění v obci Čepice u Sušice. Jedná se o hnědou skleněnou plastiku sv. Jana Nepomuckého, která je vysoká 1,75 m a je umístěna na mostě přes řeku Otavu. Plastika je oboustranná, kdy jedna tvář zdraví kolemjdoucí a druhá kyne vodákům. Této plastice dokonce požehnal i českobudějovický biskup. Výtvarnice vytvořila tuto sochu z podnětu kytaristy a vodáka Lubomíra Brabce, který zde trvale žije.  Pokud navštívíte Čepice za šera, zatají se vám z té krásy dech, protože socha je nádherně nasvícená.

V roce 2020 oslovila vedení městské části Zbraslav s nabídkou vytvořit skleněný oltář na zbraslavský hřbitov.  Realizaci díla finančně dotoval zbraslavský patriot pan Otakar Rubeš. Jak sama říká:

,,Vytvářet oltář k poctě Hospodina se dnes jaksi nenosí. Ale já přesto věřím, že je nutné je realizovat. Dříve lidé dokázali pozdvihnout oči k Nebi, poděkovat a přesunout to, co nemohou sami změnit, tam nahoru. Proto nejraději pracuji na oltářích za nás za všechny. Takže tu práci beru za všechny Zbraslaváky".

Ústřední postavou je Panna Marie Zbraslavská pod ní naše Země a benediktýni se sv. Havlem. Na obou křídlech jsou čeští světci, světice a sv. Michael. Celý oltář má asi 2 tuny. Skleněný oltář je instalovaný v objektu bývalé kostnice u kostela sv. Havla, na starém hřbitově. Výtvarnice nejen že vytvořila plastiku, ale spolu se svými kolegy zajistila statickou konstrukci oltáře a jeho instalaci. Díky naší sklářské výtvarnici a zbraslavskému patriotovi vznikla krásná kulturní památka.  Kostnice bude osvícena a zamřížovaným oknem bude vhled na oltář. Jedná se o jedinečné skleněné dílo pro Zbraslav.

Další články

Rekonstrukce polikliniky Žitavského 497 („stará poliklinika")

Naše stará poliklinika v ulici Žitavského se konečně dočkala rekonstrukce. V roce 2021 došlo k privatizaci této polikliniky, která bude v brzké době plně modernizována.

Vernisáž výstavy fotografií Povodeň Zbraslav 2002

V neděli 28.8. proběhla slavnostní vernisáž fotografií zachycující povodeň v roce 2002 na Zbraslavi.

Připomenutí obětí holocaustu na Zbraslavi

Jedna z pomíjených kapitol zbraslavské historie je osud obětí holocaustu z řad zbraslavských obyvatel.