40 let Zbraslavského běhu

15.5.2022

/

Nezávislá Zbraslav

Tento rok to bude již 40 let, co se konal první ročník Zbraslavského běhu.

Tento rok to bude již 40 let, co se konal první ročník Zbraslavského běhu. Pekelný výběh, jehož začátek byl u zvířátek, vedl k altánku na Závisti, dál směrem ke Lhotě a zpět cestou nad Břežanským údolím se běžel poprvé 5. 12. 1982. Miluji tradice, proto jsem hrdý, že jsem nyní součástí týmu, který závod pořádá a dál udržuje jeho popularitu nejen mezi zbraslavskými sportovci.

Bohužel impuls k pořádání tohoto závodu je smutný. Rok před tím předčasně odešel na zákeřnou nemoc Antonín Beránek, člen zbraslavského TJ Sport Zbraslav. Nadšený kanoista, lyžař a vůbec všestranný sportovec. Jeho kamarádi z oddílu se rozhodli jeho památku připomenout a vymysleli tento závod, a i jako hec proti Velké Kunratické, což náročností trati naprosto vede. Od té doby se akce tedy koná také jako memoriál Tondy Beránka.

Bez zajímavosti určitě není samotný klub TJ Sport Zbraslav, který vznikl v roce 1968 a sdružoval ve své době kanoistiku, vodní turistiku, lyže a nohejbal. Navíc v roce 1973 přibyly i lodní sporty, přesněji řečeno jachting. Jsem rád, že tento oddíl nadále velmi aktivně funguje a vychoval řadu úspěšných vrcholových sportovců. I v současné době nabízí sportovní vyžití zejména pro mladou generaci, což považuji za velice důležité. 

Organizátoři z TJ Sport Zbraslav dotáhli kulatých 20 ročníků. Zajímavostí je, že první ročníky pořadatelé vždy den předem celou trať uhrabali a vyčistili od listí, aby se dalo bezpečně běžet. Organizaci 21. ročníku po domluvě s TJ Sport Zbraslav, následně převzal team, rekrutující se zejména z místních orientačních běžců, kteří byli zvyklí na náročný terén a tuto trať již upravovali.

Závod se za těch 40 let stal nedílnou součástí kalendáře běhů a je pro svou tradičně náročnou trať velmi známý a populární mezi širokou běžeckou veřejností. Každý má poznamenáno a ví, co se bude první prosincovou neděli dít.

Také je stále více a více populární dětský závod. Každé dítě, jen co se naučí chodit, se může zúčastnit. I ti nejmladší již většinou sami vědí, kde je (resp. byla) klec s liškou, od které startují, a samy se natěšené chystají na start. Puberťáci si musí dojít až k sokolům.

Závod za ty roky prošel drobnými změnami jako je přemístění dětského závodu a použití elektronické časomíry, nicméně tradiční trať a vzpomínka na Tondu Beránky zůstává.

Takže si zapište do kalendáře datum 4. 12. 2022. Detaily najdete na www.hsh.cz/osma

Těšíme se na Vás! 

Aleš Háněl – ředitel závodu

Další články

Smlouva o koaliční spolupráci

Smlouva o koaliční spolupráci pro rozvoj MČ Praha – Zbraslav v letech 2022 - 2026

Zbraslavská osma, předvolební akce, která přežila již šestery volby

Zbraslavská osma nepodlehla módním trendům ani jiným vlivům a stala se jednou z tradičních a nejoblíbenějších sportovních akcí na Zbraslavi.

Výstava Povodeň Zbraslav 2002

Ke dvacetiletému výročí povodně v srpnu 2002 jsme připravili ve skromných podmínkách výstavu dobových fotografií, která je umístěna od 12. srpna podél protipovodňové zdi v ulici U Malé řeky.