Zbraslavská osma, předvolební akce, která přežila již šestery volby

25.3.2022

/

Nezávislá Zbraslav

Zbraslavská osma nepodlehla módním trendům ani jiným vlivům a stala se jednou z tradičních a nejoblíbenějších sportovních akcí na Zbraslavi.

Když se v roce 1998 blížily podzimní komunální volby, diskutovala skupinka místních patriotů a nadšených sportovců, jakou formu předvolebního mítinku zvolit. Rozhodlo jejich sportovní zaměření a tehdy se rychle šířící fenomén horských kol.

Při první Zbraslavské osmě se závodilo v Borovičkách kolem obou luk, s opakovaným průjezdem strmou roklí uprostřed. Závod i volby tehdy dopadly dobře a mnozí účastníci se ptali, kdy se zase pojede další závod. Proto se díky „nedočkavosti“ jel druhý ročník Zbraslavské osmy již na jaře následujícího roku. A protože celá řada účastníků měla malé děti, byly vypsány kategorie i pro ně. Ty se nakonec staly během let minimálně stejně populární, jako závody dospělých. Jejich soupeření se postupem let stalo pro zdatné cyklisty prestižní až kultovní záležitostí. Na startu i na stupni nejvyšším stál několikrát třeba vicemistr světa v cyklokrosu Miroslav Kvasnička či jezdci, kteří během roku vyhrávají ty nejprestižnější celorepublikové závody na horských kolech. Jarní a podzimní Zbraslavské osmy se staly vyhledávaným „otvírákem i zavírákem“ cyklistické sezóny. Soutěže dětí byly postupně rozšiřovány tak, že se jednou z nejoblíbenějších stala jízda těch nejmenších na odrážedlech po hrbolaté příjezdové cestě. Kdo někdy viděl urputný boj tříletých závodníků v oblacích prachu, už dobře ví, jak vypadá pravá cyklistika.

Zbraslavské cyklistické závody se závodníkům i organizátorům líbily tak moc, že se natrvalo začaly jezdit jak na jaře tak i na podzim. A protože první ročníky naskakovaly velice pomalu, každý závod se, trochu nelogicky, počítá jako jeden ročník. Proto se tento rok před sedmými komunálními volbami pojede již. 47. ročník. I to je samo o sobě úctyhodné, ale ještě větší respekt budí fakt, že na podzim příštího roku oslaví Zbraslavská osma čtvrtstoletí. Zbraslavská osma se nejela pouze v době covidového lockdownu, jinak ani jednou organizátoři nevynechali. A tak se stalo, že z dětí na odrážedlech se postupně staly juniorští reprezentanti v cyklistice a pak i dospělí účastníci, kteří přišli s novým odrážedlem a svými vlastními dětmi! 

Celkem stálo na startech Zbraslavské osmy přes 5 tisíc účastníků, z toho více než polovina v dětských a mládežnických kategoriích. A to vše v době, kdy mluvit o nutnosti přivádět děti ke sportu nebylo vůbec tak populární, jako dnes.

 

Zbraslavská osma nepodlehla módním trendům ani jiným vlivům a stala se jednou z tradičních a nejoblíbenějších sportovních akcí na Zbraslavi.     

Více informací o letošním ročníku naleznete:

https://www.ps.cz

Další články

Nová sportovní hala SK Zbraslav

Na jaře letošního roku byla dokončena stavba nového krytého hřiště v areálu Sportovního klubu Zbraslav. Od počáteční myšlenky až po slavnostní otevření trvala realizace přesně tři roky.

Výstava Povodeň Zbraslav 2002

Ke dvacetiletému výročí povodně v srpnu 2002 jsme připravili ve skromných podmínkách výstavu dobových fotografií, která je umístěna od 12. srpna podél protipovodňové zdi v ulici U Malé řeky.

Zbraslavská Osma proběhla i přes nepřízeň počasí

48. ročník tradičního cyklistického závodu Zbraslavská Osma se i přes značnou nepřízeň počasí v neděli 24. dubna konal.