Jak by mohla fungovat sportoviště na Zbraslavi

1.6.2022

/

Nezávislá Zbraslav

Zbraslav spravuje několik sportovišť. Jejich aktuální stav je v některých případech uspokojivý, jindy přímo žalostný. Nyní k tomu přibylo dlouho plánované a očekávané hřiště u ZŠ Nad Parkem. Starší hřiště jsou v podstatě hlídána obyvateli z okolních domů, kteří je zároveň i zpřístupňují. Neexistuje snadná možnost krátkodobých ani dlouhodobých rezervací hřišť – pro spolky, sportovní kluby ani širokou veřejnost. Dlouhodobé pronájmy jsou navíc řešeny netransparentně. I když bylo slibováno něco jiného, bez srozumitelného výběru je i nové školní hřiště přidělováno Radou MČ.


Tak, jak je u současného vedení radnice obvyklé, bez rozmyslu vypsala veřejnou zakázku, ve které hledala správce sportoviště u ZŠ Nad Parkem. Zcela nepřekvapivě nepřišla žádná nabídka.


My přicházíme s možnostmi, které by fungování a stavu sportovišť napomohly. Celková koncepce údržby, provozu a oprav sportovních a dětských hřišť, která obsahuje kompetenční, personální, finanční i provozní potřeby, by měla být vzorem i pro správu dalšího majetku městské části.


V první řadě je velmi důležité jmenovat zodpovědnou osobu správcem zbraslavských sportovišť a dětských hřišť. Ten by odpovídal za bezpečnost a jeho úkolem by bylo nastavení systému správy hřišť, dodržování provozní doby, pravidelná kontrola technického stavu, okamžitá běžná údržba a drobné opravy ve spolupráci s úřadem městské části i hlášení potřebných větších oprav nadřízeným.


Zbraslav by také měla sjednotit systém uzavírání dlouhodobých nájmů na využití sportovních prostor s příspěvkovými organizacemi, spolky i veřejností, a to formou elektronického podávaní žádostí o dlouhodobý nájem. Základním parametrem musí být veřejná výzva k podávání žádostí o pronájem, oslovení všech známých relevantních institucí a férová pravidla pro všechny žadatele. Pak je možné podle předem známých kritérií rozhodnout o vyhovění jednotlivým žádostem, popř. s jednotlivými žadateli najít společný kompromis. Po schválení a přidělení časových úseků by byly řádně uzavřeny nájemní smlouvy dle jasných finančních i provozních podmínek.


Krátkodobé pronájmy chceme řešit prostřednictvím on-line aplikace. Tento systém je zcela běžný v mnoha městech a obcích. Dosáhne se tím nejen pořádku „administrativního“, ale především i větší šetrnosti návštěvníků k veřejnému majetku. Výhodou tohoto procesu není jen jeho férovost, ale také zmapování potřeb jednotlivých institucí a veřejnosti a tím relevantní podklad pro případné další investice.


K diskusi může být u některých hřišť i nasazení moderního zabezpečení sportovišť online elektronickými zámky anebo i kamerovým systémem. Zajistilo by to trvalou kontrolu chování na hřišti, dodržení provozní doby i vazbu na rezervační systém formou přístupových kódů pro jednorázové sportovce i dlouhodobé aktivity.


Každý problém nebo nedostatek lze vyřešit a my víme, jak dát Zbraslav do kupy.

Další články

Zbraslavská osma, předvolební akce, která přežila již šestery volby

Zbraslavská osma nepodlehla módním trendům ani jiným vlivům a stala se jednou z tradičních a nejoblíbenějších sportovních akcí na Zbraslavi.

Vernisáž výstavy fotografií Povodeň Zbraslav 2002

V neděli 28.8. proběhla slavnostní vernisáž fotografií zachycující povodeň v roce 2002 na Zbraslavi.

Připomenutí obětí holocaustu na Zbraslavi

Jedna z pomíjených kapitol zbraslavské historie je osud obětí holocaustu z řad zbraslavských obyvatel.