Programové prohlášení

31.3.2023

/

Preambule


Zastupitelé politických subjektů Nezávislá Zbraslav a Společně pro Zbraslav vyjádřili v koaliční smlouvě společnou vůli převzít plnou zodpovědnost za správu městské části Praha – Zbraslav (dále jen Zbraslav).


Hlavním cílem Rady městské části Praha – Zbraslav (dále jen „Rada Zbraslavi“) v období 2022–2026 je nastavit systém odpovědné správy a rozvoje Zbraslavi, aby byla i nadále příjemným a bezpečným místem pro život svých občanů všech věkových kategorií i sociálních skupin, aby se rozvíjela s respektem k tradicím i s otevřeností k novým trendům. Budeme přitom vycházet ze specifických podmínek určených polohou na okraji hlavního města, převážně rezidenčním charakterem území, bohatým kulturně-historickým dědictvím i demografickým složením a potenciálem obyvatel Zbraslavi.


Rada Zbraslavi bude vykonávat působnost svěřenou městské části odpovědně, s péčí řádného hospodáře. Našimi prioritami budou v souladu s koaliční smlouvou hospodárnost a rozpočtová odpovědnost v dlouhodobém výhledu, moderní a otevřená správa MČ, efektivní správa majetku a realizace investic, stejně jako řešení v oblastech dopravy, bezpečnosti, životního prostředí a využití veřejného prostoru, udržitelný rozvoj v oblasti školství a spolupráce s ostatními městskými částmi a obcemi v okolí. Tam, kde je to nutné z hlediska kompetencí, budeme usilovat o úzkou součinnost s hl. m. Prahou a s ostatními městskými částmi.


Rada Zbraslavi si stanovuje pro toto volební období následující programové závazky, které jsou členěné do tematických kapitol zohledňujících složení Rady a působnost jejích členů.


Školství

Školství bude opět považováno za jednu z klíčových priorit Rady. Budeme intenzivně pracovat na tom, aby školy měly veškerou možnou metodickou, organizační a finanční podporu ze strany zřizovatele.


  • Při řízení a organizaci školství na Zbraslavi budeme vycházet z aktuálních potřeb a demografické prognózy.
  • Jsme pro vytvoření těsnější spolupráce mezi řediteli škol navzájem a mezi řediteli škol a radnicí. K tomu bychom chtěli využít Školskou komisi, která bude plnit roli komunikačního partnera mezi vedením škol a radnicí.
  • Budeme neustále pracovat na zlepšení materiálního vybavení a investovat do budov a majetku základní školy i mateřských škol.
  • Připravíme projekt, zajistíme financování a zahájíme realizaci nové budovy Základní umělecké školy pro zajištění jejího důstojného fungování a udržitelnosti všech jejích oborů výuky.
  • Připravíme projekt, zajistíme financování a zahájíme realizaci nové varny (kuchyně) v Základní škole Nad Parkem.
  • V MŠ Nad Parkem obnovíme školní zahradu a dopravní hřiště.
  • Prověříme možnost etapové realizace projektu MŠ Ottova.
  • Prověříme možnost získání nových prostor pro mateřské školy jako náhrady za MŠ v ulici Matjuchinova, kterou musíme opustit.


Kultura a volný čas

Zbraslav s významnou historií a kulturním dědictvím.  Proto budeme cíleně podporovat a rozvíjet aktivity obohacující život naší městské části. Budeme přitom respektovat tradice i současný potenciál kulturních aktérů se vztahem ke Zbraslavi. Budeme usilovat o širokou tematickou nabídku, využití standardních i digitálních prostředků a zapojení různých generací do kulturního dění.


  • Budeme podporovat snahy zbraslavských občanů a spolků o oživení kulturního života.
  • Budeme aktivně připomínat místní historii a místní osobnosti občanům.


Sport a mládež

Uvědomujeme si, že možnosti sportování jsou pro obyvatele měst důležitým předpokladem ke spokojenému životu. Sport vnímáme také jako významnou součást primární prevence kriminality. Kromě venkovního sportování budeme nejen formou grantů podporovat sportovní kluby a organizace. Naše aktivity budou zaměřené nejen na děti a školní mládež, ale také na ostatní věkové kategorie a skupiny obyvatel, včetně rodin s dětmi, dospělých a seniorů.


  • Vytvoříme a budeme realizovat plán údržby a obnovy sportovních ploch a hřišť ve správě Zbraslavi.
  • Budeme pokračovat v podpoře místních sportovních oddílů.
  • Opravíme hřiště v ulici Sulova.
  • Upravíme projekt, zajistíme finance a zrealizujeme dlouho slibované hřiště v ulici Paškova.
  • Připravíme projekt a postupně upravíme hřiště na Baních.
  • Budeme aktivně pomáhat a podporovat sportovní kluby a spolky na Zbraslavi v jejich rozvoji.


Investice, finance a efektivita, daně

Dlouhodobé vyrovnané hospodaření je základní priorita Rady. K tomu vede jedině zodpovědná příprava rozpočtů, plánů zdaňované činnosti a využívání dotačních titulů. Budeme dbát na efektivitu vydaných finančních prostředků, ale i na řádné plnění příjmové části. Budeme plánovat takové investice, které si Zbraslav může dovolit a které budou pro život občanů přínosem. Správu majetku, která byla svěřena Zbraslavi, budeme vykonávat s plnou odpovědností a s péčí řádného hospodáře. Všechny plánované opravy a rekonstrukce budeme provádět na základě kvalitní přípravy, která bude opřena o analytické a digitalizované údaje. Rady Zbraslavi bude rozvíjet moderní a otevřenou správu městské části, založenou na efektivních pracovních postupech a využití moderních informačních a komunikačních technologií (ICT) pro potřeby úřadu i poskytování informací a služeb občanům. Zbraslav má nejvyšší možnou daň z nemovitosti. Chceme snížit daňové zatížení našich občanů. Prostředky na nové investice najdeme zejména v důsledné účelnosti všech výdajů.


  • Zavedeme přehledný plán investic, které budou vycházet ze zajištění základních funkcí městské části, a nikoliv z líbivých kulis zakrývajících skutečné problémy. Prioritou je samozřejmě náprava zanedbaného stavu budov škol a školek, stejně tak i vyřešení havarijních stavů a prostorová stabilizace pro optimální výchovu a výuku našich dětí. U všech projektů budeme otevřeně komunikovat skutečné celkové náklady.
  • Budeme realizovat srozumitelnou a hospodárnou koncepci oprav a údržby městského majetku s cílem zamezit chátrání vedoucí k násobným nákladům v budoucnu.
  • Provedeme vyváženou restrukturalizaci úřadu tak, aby došlo k úspoře personálních nákladů, avšak bez dopadu na komfort zajištění služeb pro občany.
  • V maximální míře se budeme snažit o on-line komunikaci městské části s občanem s cílem mít možnost vyřídit 100 % činností elektronickou formou a zkrácení lhůt řízení. Zároveň však zajistíme dostatečný osobní přístup úředníků i pro obyvatele, kteří se v on-line prostoru tolik neorientují a ocení pomoc a asistenci s vyřizováním svých požadavků.
  • Po vyjádření Vlády ohledně změny daně z nemovitosti ji upravíme tak, aby byla pro občany přijatelná a současně neohrozila městský rozpočet.



Bezpečnost

Zachování a posilování bezpečnosti považujeme za jednu z prioritních oblastí zájmu. Zaměříme se zejména na opatření ve vytipovaných exponovaných lokalitách, s cílem vytvořit lepší a bezpečnější místa pro život.  

  • Základem bezpečnosti je úzká partnerská spolupráce s Policie ČR a zejména Městskou policií hl. m Prahy. Vzájemnou komunikací výrazně přispějeme k prevenci kriminality a negativním vlivům. Vytvoříme podmínky pro nonstop dohled Městské policie na území MČ, tak aby byla zajištěna okamžitá reakce na případné podněty.
  • Veřejný prostor bude upravován ve vztahu ke zvýšení pocitu bezpečí a snížení rizik kriminality.


Bytová politika

V oblasti bytové politiky budeme usilovat o zajištění kvalitního bydlení a stabilizaci dlouhodobých rezidentů s dobrou platební morálkou. Budeme přitom dbát na plnění základních sociálních funkcí obce a zachování domovního a bytového fondu ve správě Zbraslavi v přiměřeném rozsahu, ale i na uplatňování ekonomických nástrojů v oblasti nájmů a výše nájemného.


  • Budeme smysluplně a ekonomicky spravovat obecní bytový fond. Podpoříme návrhy a projekty, které budou pomáhat optimalizovat strukturu obecních bytů na Zbraslavi. Obecní bydlení by mělo být nejen pro sociálně slabé občany, ale i jako nástroj MČ pro získání profesí, kterých je na Zbraslavi nedostatek (např. mladí začínající učitelé, policisté).


Výstavba, územní rozvoj a veřejný prostor

Rada bude usilovat o zvýšení pestrosti a rozsahu služeb, otevřenou a férovou spolupráci s veřejnými i privátními investory i zvýšení kvality veřejného prostoru na Zbraslavi.


  • V rámci projednávání Metropolitního plánu budeme prosazovat zájmy Zbraslavi jakožto místa nejen pro bydlení, ale také s cílem postupného navýšení potenciálu pro tvorbu pracovních míst a potenciálu pro podnikání s preferencí v oblastech služeb občanům i návštěvníkům Zbraslavi. Cílem je motivovat a podporovat trvalé bydlení na Zbraslavi před krátkodobými nájmy.
  • Rekonstrukce a úpravy veřejného prostoru budou plánovány a realizovány s důrazem na dlouhodobou ekonomickou udržitelnost, bezpečnost, kvalitu, rozmanitost veřejného prostoru a s důrazem na tradiční ráz Zbraslavi.
  • Naší jednoznačnou prioritou je tlak a důraz na vybudování technické vybavenosti v lokalitách Za dálnicí, ve Strnadech, na Závisti či v Lahovicích. Chceme konečně přivítat celou Zbraslav do 21. století.
  • Pro investory na území Zbraslavi zveřejníme na webu jasná a férová pravidla výstavby na Zbraslavi jako jasný a závazný podklad pro jejich investiční rozhodování.
  • Upravíme projekt bytového domu v ulici Elišky Přemyslovny směrem k větší energetické soběstačnosti, nižším provozním nákladům, využití alternativních zdrojů energie a zefektivnění využití prostor pro bydlení i komerci. Pro projekt nalezneme další finanční prostředky a bude zrealizován.
  • Budeme připravovat další investice do zkvalitnění zeleně a kultivaci a vyšší kvality veřejného prostoru.




Životní prostředí

Cílem Rady je zlepšování úrovně životního prostředí a kvality života ve veřejném prostoru v širokém rozsahu témat – péče o zeleň, čistota a úklid, hospodaření s odpady, opatření pro adaptaci na klimatické změny, úspora energií, ochrana proti hluku a kvalita ovzduší.


  • Nalezneme další cesty ke zefektivnění a zlepšení údržby a úklidu veřejných prostranství.
  • U objektů v majetku městské části a jejich organizací podpoříme postupnou změnu energetických zdrojů na nízkoemisní, obnovitelné a decentralizované. Adaptační a nízkoemisní opatření využijeme i na aktuálních investicích. Při investicích budeme zohledňovat i další ekologické dopady (podíl zeleně, hospodaření s dešťovou či šedou vodou, vysazování stromů a zeleně na frekventovaných místech jako například autobusové zastávky apod.).
  • Budeme koncepčně pracovat s TSK a ŘSD na modernizaci jimi spravovaných komunikací na území MČ s cílem dosáhnout jejich modernizace i snížení negativních efektů dopravy na obyvatele Zbraslavi.
  • Vhodnou výsadbou zeleně chceme snižovat prašnost v okolí ulic, dětských hřišť a školních zařízení.


Doprava

V rámci dopravní problematiky na Zbraslavi se budeme daleko intenzívněji věnovat kvalitě komunikací, otázkám bezpečnosti, řešení parkování a dostatečné dopravní obslužnosti. Vždy budeme podporovat všechny druhy dopravy. Budeme usilovat o zkvalitňování veřejné dopravy a zejména o zvýšení bezpečnosti a lepší infrastrukturu, která propojí jednotlivé místní části Zbraslavi i Zbraslav s okolními městskými částmi.


  • Zvýšíme bezpečnost a kvalitu prostoru na cestě k radotínské lávce, přívětivé pro chodce, cyklisty i veřejnou dopravu. Připravíme projekt volnočasového využití prostoru na zbraslavské straně lávky.
  • Opatření pro zvýšení bezpečnosti budou primárně motivačního a vysvětlujícího charakteru. Restrikce jsou vždy až poslední možnost.
  • Prověříme možnosti vybudování pěších spojení mezi Zbraslaví, Lahovicemi a Strnady.
  • Prověříme možnost dokončení chodníku podél ulice na Baních až na hranice se Středočeským krajem.
  • Dialogem s okolními městskými částmi a obcemi Dobříšska a Mníšecka docílíme optimalizace organizace provozu veřejné dopravy i zahájení příprav významných staveb podporujících četnost spojů obsluhujících Zbraslav. Dohodnuté kroky podpoříme vlastními projekty a investicemi. Cílem je lepší spojení celé Zbraslavi s pravým břehem Vltavy i vlakovým nádražím a midibusová linka k radotínské lávce.



Podpora podnikání a chytré město

Místní podnikatelé a živnostníci jsou nedílnou součástí naší komunity. Budeme je propojovat s občany a zohledníme začlenění jejich podnikání do veřejného prostoru. Máme zájem o nápady, inovace a start-upy, ze kterých by mohli profitovat všichni občané Zbraslavi.


  • Na webových stránkách MČ vytvoříme bezplatnou a dobrovolnou databázi místních podnikatelů, živnostníků, lékařů či advokátů pro lepší propojení s obyvateli Zbraslavi.
  • Budeme pravidelně, otevřeně a kvalitně komunikovat s podnikateli a živnostníky. Místními i těmi, kteří teprve mohou na Zbraslav přenést své podnikatelské aktivity.
  • Prosadíme otevřený a transparentní přístup ke všem výběrovým řízením radnice s podporou místních subjektů.
  • Koncepce chytrého města (Smart City) Zbraslav, příprava a realizace projektů Smart City.
  • Energetický audit příspěvkových organizací na Zbraslavi – návrh úspory energii, realizace konkrétních projektů.
  • Chytré parkování na Zbraslavi.


Zdravotní a sociální politika

Budeme prosazovat sociální politiku zaměřenou na zvýšení dostupnosti a rozšíření nabídky služeb potřebným občanům.


  • Podpoříme návrhy a projekty, které budou zvyšovat počty a zejména kvalitu obecních bytů na Zbraslavi. Obecní bydlení bude nejen pro sociálně slabé občany, ale i jako bonus k platům profesí, kterých je na Zbraslavi nedostatek (např. mladí začínající učitelé, policisté).
  • Další z možností, kterou budeme rozvíjet, je výstavba nového Domu s pečovatelskou službou ve spolupráci s privátním sektorem. Získáme tím další dostupné bydlení pro naše stárnoucí občany.
  • Udržení lékařské ambulantní péče na Zbraslavi je pro nás prioritou, uděláme všechno proto, aby se ambulantní lékařská péče dále rozvíjela.
  • Zvýšíme počet „krizových bytů“ pro občany Zbraslavi v tíživé životní situaci. Nájmy u těchto bytů se uzavírají na 6 měsíců, s maximálním prodloužení na 1 rok. Doba nájmu je na dobu nezbytně nutnou k překonání krize občana.

Další články

Sklářská výtvarnice Vladimíra Tesařová

Na Zbraslavi žije mnoho známých i neznámých umělců ze všech oborů umění. Jednou z nich je i světoznámá sklářská výtvarnice a designérka paní Vladimíra Tesařová.

Zbraslavská osma, předvolební akce, která přežila již šestery volby

Zbraslavská osma nepodlehla módním trendům ani jiným vlivům a stala se jednou z tradičních a nejoblíbenějších sportovních akcí na Zbraslavi.

Nová sportovní hala SK Zbraslav

Na jaře letošního roku byla dokončena stavba nového krytého hřiště v areálu Sportovního klubu Zbraslav. Od počáteční myšlenky až po slavnostní otevření trvala realizace přesně tři roky.